Manja slova Veća slova RSS

 

Obratite se dežurnom inspektoru!

          tel: (+382) 20 230-481

          tel: (+382) 20 230-921

          tel: (+382) 20 230-529

Pitajte inspekciju

>

Održana trening radionica na temu primjene pravilnika za označavanje energetske efikasnosti i eko dizajn mašina za pranje veša

Održana trening radionica na temu primjene pravilnika za označavanje energetske efikasnosti i eko dizajn mašina za pranje veša
Datum objave: 18.02.2021 10:04 | Autor: ti

Ispis Štampaj stranicu

Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za inspekcijske poslove u okviru međuresorske saradnje aktivno rade na razvoju i primjeni okvira za označavanje energetske efikasnosti i eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

S tim u vezi, u organizaciji Ministarstva kapitalnih investicija, juče je održana trening radionica sa temom primjene propisa kojim se uređuje označavanje energetske efikasnosti i zahtjevi eko dizajn mašina za pranje veša. Radionica je namijenjena tržišnim inspektorima koji će na terenu biti zaduženi za kontrolu proizvoda na koje se odnose doneseni propisi.

Stavljane mašina za pranje veša na tržište u Crnoj Gori je uređeno sa dva propisa:
• Pravilnikom o označavanju energetske efikasnosti veš mašina u domaćinstvu („Sl. list Crne Gore“, br. 75/15).
• Pravilnikom o tehničkim zahtjevima eko dizajna za mašine za pranje veša u domaćinstvu (“Sl. list Crne Gore”, br. 79/17).

Tržišna inspekcija za naredni period planira sprovođenje inspekcijskih pregleda kojima će se kontrolisati mašine za pranje veša koje su stavljene na tržište u Crnoj Gori u pogledu primjene navedenih propisa.

Da posjetimo, nadležno ministarstvo je po osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije, u proteklom periodu donijelo 40 propisa kojima se uređuje označavanje energetske efikasnosti i eko dizajnu različitih grupa proizvoda, a koji su harmonizovani sa relevantnim propisima EU.

Kontinuirano informisanje o uvođenju i primjeni propisanih zahtjeva za označavanje energetske efikasnosti i eko dizajnu proizvoda koji utiču na potrošnju energije doprinosi većoj spremnosti svih učesnika na tržištu: uvoznika i distributera po pitanju nabavke energetski efikasnih proizvoda, a inspekcijskih organa po pitanju kontrole proizvoda na tržištu.