Manja slova Veća slova RSS

 

Obratite se dežurnom inspektoru!

          tel: (+382) 20 230-481

          tel: (+382) 20 230-921

          tel: (+382) 20 230-529

Pitajte inspekciju

>

Obavještenje za privredne subjekte koji obavljaju trgovinu na veliko i malo

Datum objave: 10.07.2020 08:41 | Autor: ti

Ispis Štampaj stranicu
Podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, na obavezu da poštuju odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini (“SL.list CG“,br:49/08,04/38,38/19), kojim je propisano da se:

“Trgovina na veliko i trgovina na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.
Izuzetno od stava 1 ovog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u:

1) apotekama;
2) specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme;
3) benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica;
4) pijacama;
5) štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama;
6) prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka;
7) štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela;
8) skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima u smislu stava 2 tačka 2 ovog člana smatraju se prodavnice odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe.“

Posjećamo da je pred nama Državni praznik Crne Gore 13.jul- Dan državnosti, koji se shodno odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima (“SL.list RCG” br:27/07,”Sl.list CG”, br. 36/13), praznuje dva dana i to 13. I 14.jul, koji su neradni praznični dani u skladu sa odredbama ovog Zakona.

Upozoravamo i apelujemo na sve privredne subjekte da za državni praznik na koje se odnosi propisano ograničenje, poštuju predmetnu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da organ nadzora nadležan za primjenu propisa - Uprava za inspekcijske poslove, preko tržišnih inspektora, preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne.

Za nepoštovanje predmetne obaveze, pored novčanih kazni, podsjećamo i na propisanu upravnu mjeru iz člana 42 stav 3, koja glasi :“ Ako trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika suprotno članu 35a ovog zakona, inspektor će zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen“.

Još jednom ,pozivamo privredne subjekte na poštovanje propisane obaveze za vrijeme predstojećeg praznika I time daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona.